Невирішена проблема: Отруєнь нема. Але ризик є Під усе пропікаючим сонячним промінням на центральному вході у городнянський ринок привітні продавці, здебільшого жінки, порозкладали свій товар і щиро запрошують покупців. Ті, хто йде на ринок, найчастіше проходять повз них, не купуючи, а втім заглядаються на яскраві упаковки ковбас та сосисок, привезених з Білорусі. Очі перебігають на блискучі від жиру домашні ковбаси, що майже вже обсмажились за кілька годин в спекоті цього літа. А ось і м’ясний фарш. Уся ця продукція за санітарними нормами не повинна з’являтись не те що на парапеті, а й на прилавках м’ясного павільйону. Але ж повз парапет проходить багато людей, тож серед них і покупці на такий товар знаходяться. Ковбаси та сардельки заводського виробництва, закуплені в Гомелі, сумнівів нібито не викликають. Але ж як вони перевозились, як зберігались? Бо товари, за розповідями, гомельці іноді «везуть на собі» в буквальному змісті. Найбільший острах викликають саме м’ясні вироби та риба. Де і як їх було вироблено, спіймано? Можливо, ця риба з очисних відстійників чи отруєна газом? Саме в рибі через дві години після вилову починає утворюватися трупна отрута. М’ясо з парапету теж не проходить аналіз ветлабораторії ринку, оскільки парапет за його межами. Є, наприклад, така хвороба трихінольоз. Викликається малесенькими трихініллами, розповсюджуються у шлунку та по всіх гладких в’язах внутрішніх органів, наприклад, серця. Шансів вилікуватися зовсім небагато.
Як встановити, чи були випадки отруєння продуктами з парапету? Адже люди звертаються у лікарню лише в крайньому випадку, віддаючи перевагу домашньому лікуванню. Отож випадків отруєння не зареєстровано. Але ризик без сумніву є.
Ми звернулись до різних фахівців своєї справи, що планують відношення до торгуючих на парапеті з проханням прокоментувати ситуацію.
С.Б. ПАНЧКОВСЬКИЙ, головний лікар райсанепідемстанції:
– Не знаю, кому може бути не зрозуміло, що у спеку неможливо торгувати м’ясними виробами без належних умов, як і купувати їх у таких випадках. Торгівець харчовими продуктами повинен мати за санітарними нормами медичну книжку, ветеринарне свідоцтво, якісне посвідчення, сертифікат відповідності, гігієнічний висновок санепідемекспертизи. Торгівельне місце має бути спеціально обладнане, продукти повинні зберігатися у холодильнику. Особливо це стосується фаршу та ковбас домашнього виробництва. Десь приблизно півтора року тому торгівцям з парапету було виділено місця у державному павільйоні. Але вони туди не пішли – не побажали залишити вигідне для торгівлі місце, сплачувати відповідні податки. Санстанція постійно бере участь в рейдах міліції. Але виставити біля парапету постійні пости можливості нема через припинення нелегального провозу м’яса через кордон та певними заходами з боку органів місцевого самоврядування.
Д.М. ДЕНИСЮК, старший інспектор групи охорони громадського порядку райвідділу міліції:
– Торгівля за межами ринку є правопорушенням. Але в четвер парапет вже вважається територією ринкової площі. Під час рейдів товар у продавців вилучається, справа про факт правопорушення передається до суду. Суд зазвичай, згідно законодавства виносить рішення про адміністративне покарання у вигляді штрафу – від 1 до 17 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Зрозуміло, що не від гарного життя їздять люди в Гомель за продуктами і виходять з ними на парапет біля ринку. Але все ж таки цей спосіб заробити копійку є порушенням закону.
М.М. АЛІЙНИК, завідуюча державною лабораторією ветеринарної санітарної експертизи:
– Є випадки, коли люди приходять скаржитись. Але якщо б вони купували м’ясні продукти чи щось інше в павільйоні або магазині, ми б звичайно, вживали заходи. Купуючи швидкопсуючий товар за межами ринку, люди добровільно наражають себе на небезпеку. На ринку, наприклад, забороняється торгувати свіжою рибою. А на парапеті вона є. від риби можливо заразитися опістрохозом, це коли паразити посіляються в печінці. Заходи боротьби з стихійною торгівлею ефекту ніякого не дають. Нещодавно навіть голова районної держадміністрації приходив. Але торгівці поховають товар, а потім знов повикладають, коли небезпека минає.
О.М. ГУЗЬ, старший фельдшер швидкої допомоги:
– Викликів швидкої з приводу харчового отруєння у нас не було. Більш хвилює спека. Вона призводить до обмороків, в таку погоду особливо обережними мають бути гіпертоніки, люди з захворюваннями серцево-судинної системи.
Думаю, що кожна людина сама вільна визначати для себе, купувати продукти з парапету чи ні. На мій погляд, зелені мухи, що літають над тим товаром, повинні б відлякувати всіх. Знаю, що з наших співробітників тепер ніхто не купує товар у «гомельців». Не раджу й іншим, може щось і можна виграти, але ті карбованці втраченого здоров’я не варті.
Розмовляла А. КИРИКОВА,
районна газета